Vår Honung
Vi har två olika sorters honung orörd och rörd/ympad.
Orörd honung
Den nyslungade helt obehandlade och flytande honungen som tas direkt ur ramarna, silas och tappas på burk. Flytande honung från svenska bin stelnar (kristalliseras) alltid förr eller senare och kan då bli ganska grovkornig och uppfattas som grusig. Man kan då försiktigt värma honungen i vattenbad till cirka 40 grader för att få honungen att återfå sin ursprungliga form. På grund av kristalliseringen är det bäst att använda orörd honung innan den börjar stelna.
Rörd/ympad honung
För att få en mjukare och lenare kristalliserad honung kan den antingen röras eller behandlas med något som kallas ympning. Då tillsätts en liten del redan kristalliserad honung, rörs om en gång, tappas på burk och ställs sedan svalt i cirka en vecka. Då påskyndas processen och kristallerna blir av samma storlek som i den inblandade honungen. Man har nu en mjuk, len och hållbar honung.
Förvaring
Honung ska helst förvaras mörkt och i jämn temperatur. Har du en öppnad burk som du använder ofta kan du förvara den i ett skåp, eller på köksbänken om det inte är i direkt solljus. Större mängder som ska förvaras längre tid bör stå mörkt och svalt, helst runt ca. 14 grader.
Honung går också bra att frysa. Honungen krymper när den fryser, så det går bra att ställa in glasburken i frysen. Nyslungad honung förblir flytande när den tinas upp, men kan stelna ganska snart därefter med finkorniga kristaller.
Honung som blivit hård eller när man vill tina upp fryst honung så får man aldrig använda mikrovågsugn. Då förstörs mycket av honungens nyttiga egenskaper. Det bästa sättet är att försiktigt värma i ett vattenbad så att honungen inte blir varmare än 40 grader.
Du kan läsa mer om honung på alltomhonung.se
På sidan Köpa honung kan du se när och var du kan köpa Morkarla Bigårdens honung och på sidan Svensk honung från Morkarla Bigårdar kan du läsa mer om våra sorter honung.